AVSLAG

 

Søren, jeg er egentlig litt lei meg nå. Jeg fikk nettopp beskjed om at jeg verken har fått arbeidsstipend eller diversestipend som kunstner/forfatter. Selv om jeg ga ut bok i fjor. Dette er nytt for meg. Jeg har vært så heldig at jeg aldri har fått et eneste avslag på stipender jeg har søkt om noensinne. I de ti årene siden jeg debuterte (så man kan jo godt si at det var noen andres tur til å få nå, virkelig!).

 

Dette er for så vidt første gang jeg har søkt om støtte som såkalt “etablert kunstner” og ikke “yngre kunstner”. Når man er over trettifem, er man liksom automatisk etablert, og i mitt tilfelle stemmer det jo, ettersom jeg har gitt ut fire bøker totalt. Men nå må jeg konkurrere med absolutt alle dem som ikke er nyetablerte. Det vil si dem som er ti år eldre enn meg, tjue år eldre enn meg, førti år eldre enn meg … Folk som har gitt ut tolv-femten-tjue bøker. Så da er jeg vel bittelitt ung likevel, da? Det får være en trøst. En liten, skrøpelig mager en. For øvrig er det en selvfølge at ikke alle landets kunstnere kan få stipender hver gang, av mange årsaker jeg ikke skal gå inn på her.

 

Jeg kunne skrevet et ganske hatsk innlegg om hvor altfor få kulturstipender som deles ut. Men jeg skal prøve å la det bare bli kokett surmulende. For det BLIR delt ut for få stipender! Jeg skal være såpass raus at jeg kan si at dette innlegget ikke først og fremst handler om meg. Som sagt: jeg har vært veldig heldig. Mange ganger. Men det finnes altså så mange flinke folk jeg vet om som ikke får! Selv om de helt udiskutabelt skulle hatt! Det er vel det som er problemet.

 

Kultur og kunst er det som danner nåtidens fotavtrykk for fremtiden. Ikke til sammenligning overhodet, men tenk for eksempel på hvordan antikkens Hellas har formet oss. Hvordan Sokrates fortsatt lever. Hvordan Mozart og Bach har satt seg i oss mennesker. Rembrandt. Picasso. Dostojevskij. Kierkegaard. Og så videre og så videre.

 

I et mikroperspektiv gjelder dette også hva vi små norske kunstnere etterlater oss av spor til kommende generasjoner. Selv om de fleste av oss ikke kan påberope seg å være genier, men bare er helt vanlig hardtarbeidende “lønnsmottakere” (lol).

 

Men. Jeg får blogge litt på denne ekstraordinært viktige bloggen. Det får bli blogg som setter spor i stedet; det får være bloggere  og ikke forfattere og kunstnere som skal fortelle fremtiden om hvem vi var. Eller influencere, som vi så kjærkomment heter nå.

 

Det blir spennende fremtider.

 

 

 

 

 

 

 

#forfatter #forfatterliv #forfatterskap #stipend #statenskulturstipend #stipendordninger #kultur #litteratur #kunst #tradisjon #historie

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg